Ga naar de hoofdinhoud

De waterkoker is letterlijk een kalkmagneet. In tegenstelling tot het koffiezetapparaat geven we het echter niet de aandacht die hij verdient. Toch kunnen we er heerlijke dranken mee bereiden, maar we gebruiken hem ook om sneller te koken. Hoe ontdoet u de waterkoker van kalk en vuil?
 

Waarom is kalkaanslag een probleem?

Kalk ontstaat van nature op plaatsen waar oppervlakken in contact komen met water. Nadat de druppels zijn opgedroogd, blijft er een witachtig laagje achter op het oppervlak, dat op sommige plaatsen gelig tot bruin kan zijn. Calcium- en magnesiumzouten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de vorming ervan. Hoe langer u deze lagen aan het oppervlak laat ophopen, hoe dikker ze worden. Na verloop van tijd kunnen ze op echte steen lijken (en zich er zelfs naar gedragen). Hoe meer zouten het water bevat, hoe harder het water is en hoe groter het risico is dat er aanslag ontstaat. Pas op, het gaat niet alleen om "gewoon" water, maar ook om stoom.

Nadelen van kalkaanslag in de waterkoker

480_F_1215764000_hkwk6TLBkgcv7NRZGrRRhSrPBUsNX1VB.jpg
  • Kalk heeft een negatieve invloed op zowel de smaak en geur van het water zelf, als op de dranken en het levensmiddelen die erin bereid worden.
  • In sommige gevallen kan kalkaanslag "afbladderen" en in het eten/drinken terechtkomen.
  • Het risico bestaat dat de binnenkant van de waterkoker beschadigd raakt en bijvoorbeeld gaat lekken of niet goed op het verwarmingselement zit.
  • Kalkaanslag verlengt de opwarmtijd = hogere kosten, lager rendement.
  • Kalkaanslag kan leiden tot oververhitting en daaropvolgende schade aan het verwarmingsgedeelte, of kortsluiting veroorzaken in de elektrische bedrading in het appartement.
  • Een aaneengesloten gebied is een geweldige broedplaats voor ongewenste micro-organismen.

Hoe verwijder ik kalk uit een waterkoker?

shutterstock_2419166589.jpg

Er zijn veel manieren om het kalkprobleem aan te pakken. Sommige zijn arbeidsintensief, andere dienen meer als onderhoud. Het is goed om u niet aan één manier vast te klampen. Welke opties zijn er dan?

  • Speciale ontkalker
  • Schoonmaken met azijn
  • Schoonmaken met zuiveringszout
  • Reinigen met citroenzuur
  • Schoonmaken met coladrank

Vertrouw op professionele zorg

Als u thuis hard water hebt, zijn natuurlijke reinigingsmiddelen niet altijd genoeg en moet u uw toevlucht nemen tot een professionele ontkalker. Het voordeel van zo'n product is dat het ook kan worden gebruikt voor andere kleine apparaten die gevoelig zijn voor kalkaanslag – het koffiezetapparaat, de espressomachine, de stoomoven... En de toepassing is heel eenvoudig. Volg gewoon de instructies voor het product. Meestal mengt u een maatbeker van het product (de dop of de streepjes staan direct op het product) met een bepaalde hoeveelheid water en giet u dat in de waterkoker. Meestal "kookt" u dit mengsel dan. Vergeet niet een hoeveelheid water te koken en vervolgens de binnenkant af te spoelen.

Een waterkoker schoonmaken met azijn

De meest gebruikelijke vorm van schoonmaken, om kalkaanslag te verwijderen, is het gebruik van azijn. Dus als u wordt gevraagd hoe u de waterkoker schoonmaakt, is dit misschien uw eerste keus. Vooral als het een echt resistente afzetting is. Er wordt klassieke gistingsazijn (8%) gebruikt. Het voordeel zijn de lage kosten en de efficiëntie. Behalve kalkaanslag verwijdert azijn ook vuil en desinfecteert het bovendien oppervlakken. Maar pas op, niet alle oppervlakken zijn geschikt voor deze "kracht"!

Hoe maakt u een waterkoker schoon met azijn?

Giet de 1:1 oplossing (water : azijn) in de waterkoker en breng aan de kook. Zet de waterkoker daarna opzij en laat hem minstens 15 minuten staan. Giet de inhoud weg en behandel de oppervlakken met een spons. Spoel en kook de ketel dan met schoon water dat u daarna weggiet.

Hoe maakt u de waterkoker op een andere manier schoon?

shutterstock_2424219965.jpg

Zuiveringszout: Los een theelepel zuiveringszout op in 3 eetlepels water en doe het mengsel in de waterkoker. Laat het een nacht inwerken. Vul de waterkoker 's ochtends bij met water en breng het aan de kook.

Citroenzuur: Voeg, afhankelijk van de grootte van de waterkoker, 1-2 theelepels citroenzuur toe aan het water en breng het aan de kook. Laat het dan ongeveer een uur staan. Sommigen vervangen citroenzuur door citroenen, maar niet altijd zit er voldoende werkzame stof in.

Coladranken: Giet 1:1 van de coladrank en het water in de waterkoker. Breng het mengsel vervolgens aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten staan. Maak indien nodig schoon met een tandenborstel.

LET OP: Kook altijd een enkele hoeveelheid schoon water en spoel de waterkoker daarna voordat u hem opnieuw gebruikt.

Preventie en nog eens preventie

Om de (veel voorkomende) vraag niet te hoeven beantwoorden hoe u uw waterkoker moet ontkalken, volgt u een paar preventieve stappen.

  • Laat geen water in de waterkoker staan nadat u de drank bereid hebt. Giet in elk geval alle water uit de waterkoker als u uw keuken (of uw woning) verlaat.
  • Gebruik gefilterd water (bijv. filterkannen of filters direct op de kraan/spoel).
  • Verzorg de waterkoker regelmatig. Veeg de buitenkant schoon (ook hier kan kalk zich ophopen en u het het leven zuur maken) en ontkalk de waterkoker regelmatig.
Margriet Palatin

Artikel schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar ook een hobby. En omdat ik niet alleen bij woorden en gedachten blijf, kan ik in mijn teksten gevarieerde levenservaringen toepassen. Een flexibele benadering van veranderingen stelt me bovendien in staat om nieuwe mogelijkheden en combinaties te ontdekken, zelfs in situaties waarin ze niet op het eerste gezicht duidelijk zijn.

Gerelateerde producten

€ 9,97 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 8 werkdagen
€ 36,78 incl. BTW
Op voorraad 3 st.
Morgen verzonden
€ 36,78 incl. BTW
Op voorraad 3 st.
Morgen verzonden
€ 33,40 incl. BTW
Op voorraad 1 st.
Morgen verzonden
€ 53,01 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 14 werkdagen
€ 41,67 incl. BTW
Op voorraad 2 st.
Morgen verzonden

Gerelateerde artikelen

naar boven