Uw winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Kalk ontstaat van nature op plaatsen waar oppervlakken in contact komen met water. Nadat de druppels zijn opgedroogd, blijft er een witachtig laagje achter op het oppervlak, dat op sommige plaatsen gelig tot bruin kan zijn. Calcium- en magnesiumzouten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de vorming ervan. Hoe langer u deze lagen aan het oppervlak laat ophopen, hoe dikker ze worden. Na verloop van tijd kunnen ze op echte steen lijken (en zich er zelfs naar gedragen). Hoe meer zouten het water bevat, hoe harder het water is en hoe groter het risico is dat er aanslag ontstaat. Pas op, het gaat niet alleen om "gewoon" water, maar ook om stoom.
Er zijn veel manieren om het kalkprobleem aan te pakken. Sommige zijn arbeidsintensief, andere dienen meer als onderhoud. Het is goed om u niet aan één manier vast te klampen. Welke opties zijn er dan?
Als u thuis hard water hebt, zijn natuurlijke reinigingsmiddelen niet altijd genoeg en moet u uw toevlucht nemen tot een professionele ontkalker. Het voordeel van zo'n product is dat het ook kan worden gebruikt voor andere kleine apparaten die gevoelig zijn voor kalkaanslag – het koffiezetapparaat, de espressomachine, de stoomoven... En de toepassing is heel eenvoudig. Volg gewoon de instructies voor het product. Meestal mengt u een maatbeker van het product (de dop of de streepjes staan direct op het product) met een bepaalde hoeveelheid water en giet u dat in de waterkoker. Meestal "kookt" u dit mengsel dan. Vergeet niet een hoeveelheid water te koken en vervolgens de binnenkant af te spoelen.
De meest gebruikelijke vorm van schoonmaken, om kalkaanslag te verwijderen, is het gebruik van azijn. Dus als u wordt gevraagd hoe u de waterkoker schoonmaakt, is dit misschien uw eerste keus. Vooral als het een echt resistente afzetting is. Er wordt klassieke gistingsazijn (8%) gebruikt. Het voordeel zijn de lage kosten en de efficiëntie. Behalve kalkaanslag verwijdert azijn ook vuil en desinfecteert het bovendien oppervlakken. Maar pas op, niet alle oppervlakken zijn geschikt voor deze "kracht"!
Giet de 1:1 oplossing (water : azijn) in de waterkoker en breng aan de kook. Zet de waterkoker daarna opzij en laat hem minstens 15 minuten staan. Giet de inhoud weg en behandel de oppervlakken met een spons. Spoel en kook de ketel dan met schoon water dat u daarna weggiet.
Zuiveringszout: Los een theelepel zuiveringszout op in 3 eetlepels water en doe het mengsel in de waterkoker. Laat het een nacht inwerken. Vul de waterkoker 's ochtends bij met water en breng het aan de kook.
Citroenzuur: Voeg, afhankelijk van de grootte van de waterkoker, 1-2 theelepels citroenzuur toe aan het water en breng het aan de kook. Laat het dan ongeveer een uur staan. Sommigen vervangen citroenzuur door citroenen, maar niet altijd zit er voldoende werkzame stof in.
Coladranken: Giet 1:1 van de coladrank en het water in de waterkoker. Breng het mengsel vervolgens aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten staan. Maak indien nodig schoon met een tandenborstel.
LET OP: Kook altijd een enkele hoeveelheid schoon water en spoel de waterkoker daarna voordat u hem opnieuw gebruikt.
Om de (veel voorkomende) vraag niet te hoeven beantwoorden hoe u uw waterkoker moet ontkalken, volgt u een paar preventieve stappen.