Ga naar de hoofdinhoud

Instructies voor het installeren van een hangend toilet en een vrijstaand toilet

Toiletmontage is een van de meest veeleisende processen bij de inrichting van een nieuwe woning. Een middag zal waarschijnlijk niet genoeg zijn. Als je de weg van de minste weerstand wilt nemen, laat dan de klus aan een vakman over. Ben jij een van de handigste doe-het-zelvers, leer dan hoe je een hangend toilet installeert volgens onze tips.
 

In het artikel van vandaag richten we ons op het installeren van 2 basistypen toiletten: een vrijstaand toilet en een hangend toilet.

 

Hoe kies je een toilet?

Het vrijstaande toilet wordt, zoals de naam al zegt, direct vrij op de vloer geïnstalleerd. Dit type toilet wordt vaak een duoblok toilet genoemd en is gemakkelijker te installeren. Het hangend toilet ziet er elegant uit en is eenvoudiger schoon te maken. Het heeft niet zo veel plaatsen waar vuil zich kan vastzetten en het vuil kan gemakkelijk onder het toilet zelf worden verwijderd.

Als je nog geen toilet hebt gekozen, lees dan ons artikel De juiste toilet kiezen? Wij geven tips.

 

Toilet vervangen

Als je een nieuwe badkamer inricht, kun je deze stap overslaan. Maar bij renoveren hebben we te maken met de vraag hoe het oude toilet te demonteren. Wij gaan ervan uit, dat in oudere flatgebouwen en huizen meestal een staand toilet aanwezig is.

Het eerste wat je moet doen is de watertoevoer afsluiten. Dit wordt gewoonlijk gedaan door de hoekstopkraan bij het spoelreservoir te sluiten. Druk vervolgens op het bedieningspaneel om de stortbak te legen. Misschien moet je dit een aantal keren doen tot je zeker weet dat de stortbak leeg is.

Schroef de oude toiletpot los van de vloer. Wanneer bij de installatie van het toilet, naast de schroeven tevens gebruik werd gemaakt van een laag siliconen, snijd dit dan af met een mes. Het is nog geen tijd om de toiletpot te verwijderen – eerst moet de spoelbocht worden losgekoppeld en de stortbak worden uitgeschoven. Houd een emmer bij de hand om eventueel restwater op te vangen. Verwijder het toilet en maak de ruimte na de klus grondig schoon. Hiermee bedoelen wij de op de vloer achtergebleven siliconenvoeg, vet en stof. Hiermee zijn de eerste handelingen voor de vervanging van het toilet uitgevoerd. Als je pas de volgende dag wilt beginnen met het plaatsen van het nieuwe toilet, probeer dan de afvoerbuis dichtstoppen met krantenpapier om te voorkomen dat er stank in de kamer komt.

 

Montage-element – een belangrijk onderdeel van het hangend toilet

Het is niet mogelijk om het hangend toilet zonder een montage-element te plaatsen. Het voordeel is wel dat de gebruiker een geschikte plaats kan kiezen om het toilet te installeren en eenvoudig de hoogte van het toilet kan aanpassen. Het inbouwreservoir wordt gewoonlijk geleverd met een ingebouwde stortbak, met spoelventiel en vlotterkraan, complete montageset voor keramiek, afvoerbocht en verankeringselementen. Het is niet nodig om in verschillende winkels te zoeken naar aanvullende noodzakelijke elementen, het montage-element bevat deze "all in one".

Maar het is wel noodzakelijk om het juiste voorwandelement te kiezen. Het verschil wordt veroorzaakt door de constructie van de muren. De twee basistypen van montage-elementen zijn een montage-element voor metselwerk (inbouwreservoir voor natbouw) en zelfdragende montage-elementen (inbouwreservoir voor droogbouw).

Het montage-element voor metselwerk bestaat uit steunen en dragende delen die direct aan de muur worden verankerd. De muur is sterk genoeg om de belasting van zowel het hangende toilet als het spoelmechanisme te weerstaan.

In flatgebouwen zien we echter meer gipsplaatwanden. Scheidingswanden van gipsplaat kunnen zo'n zware belasting niet dragen. Gebruik daarom een droog ​​montagesysteem, dat voorzien is van zelfdragend frame met verankering aan wand en vloer. Dit type montage-element hebben wij in de volgende werkwijze gebruikt.

 

Montage van een hangend toilet

závěsné klozety.jpg

Eerst stellen we de situatie voor voordat het toilet wordt geïnstalleerd. De kamer is leeg, maar de afvoerbuizen liggen er al. Er staat een nieuw hangend toilet te wachten om te worden geïnstalleerd. De afvoer van het toilet past in de afvoerbuis – als dit niet het geval is, gebruiken we een flexibele WC-aansluiting.

Laten we beginnen met het voorwandinstallatiesysteem. Zoek daarvoor een geschikte plaats, niet te ver van de afvoerbuis. Zorg er bij het afstellen voor, dat deze op de gewenste hoogte is afgesteld.

Leg het eerst op de vloer en meet met een meetlint de hoogte van de draadstangen vanaf de vloer. Dit zou ideaal iets meer dan 40 cm moeten zijn. De poten van het voorwandelement zijn in hoogte verstelbaar, deze hoogte kun je eenvoudig bepalen door het beslag los en vast te draaien.

Het montage-element is voorzien van een afvoerbocht van 90°. Deze bocht wordt gebruikt om de afvoerbuis in de muur aan te sluiten. Om de twee elementen met elkaar te verbinden, gebruikt je nog een 90° afvoerbocht en een muuraansluiting. Als het montage-element zich dichter bij de afvoerbuis bevindt, kun je de verbinding met een ijzerzaag inkorten.

Na het verbinden van de afvoerbochten, plaats je het montage-element. Zorg ervoor dat deze parallel is aan de muur. Sluit vervolgens het reservoir aan op de wateraansluiting. (Schroef de hoekstopkranen op de wateraansluiting. Wikkel beide schroefdraden van tevoren met hennep en smeer ze in met afdichtpasta. Sluit er ook de flexibele slang aan.)

Het montage-element is klaar als alle buizen en slangen goed zijn bevestigd en het spoelreservoir is aangesloten. Het element moet recht en stabiel staan wanneer het bevestigd is. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij Geberit-elementen) zijn slechts 4 bevestigingspunten nodig voor de uiteindelijke bevestiging. De exacte procedure varieert echter voor de verschillende merken van montage-elementen. Volg altijd de bijgevoegde instructies.

 

Afwerken van het wandelement

Controleer of het montage-element perfect is geïnstalleerd. Laat het water een tijdje lopen om te zien of alle verbindingen goed vastzitten. Schroef nu de schroefdraden erin en plaats de montagedoppen erop. Deze zij gemakkelijk te herkennen in de verpakking, omdat ze meestal felgeel zijn.

Wellicht krijgt je, nadat je het montage-element hebt geïnstalleerd het gevoel dat je trots bent op een goed uitgevoerde klus. Dit is echt geen gemakkelijke klus. Al zal je moeten accepteren dat niet iedereen jouw werk zal kunnen waarderen. Want nu moet je het montage-element met gipsplaten bekleden.

Voorafgaand aan de voorwandinstallatie dient je deze aan alle kanten op te meten. Je moet de grootte van de gipsplaatbekleding te weten komen. Gipsplaten moeten eerst kleine aanpassingen ondergaan. Gebruik een decoupeerzaag om een ​​uitsparing te maken voor de drukplaat. Voor de openingen voor de draadstangen en de afvoer gebruikt je een gatenzaag. Borenset kun je ook goed gebruiken.

Monteer aan de voorzijde twee lagen gipsplaat. Hierdoor wordt een hogere stabiliteit en sterkte bereikt. Begin met de platen waar je gaten in hebt geboord. Zorg ervoor dat de uitsparing voor de bediening van de spoelreservoir en de kleinere gaten op hun plaats passen. Bedek vervolgens de hele voorkant en verder de overige kanten, zijkant en bovenkant, waar je maar één laag planken hoeft te bevestigen.

Monteer de platen naast elkaar. Gebruik snelschroeven en een accuboormachine om ze aan de muur te bevestigen. Dicht de plaatnaden en randen aan de voorzijde af met stopverf. Dicht aan het einde van het werk alle resterende verbindingen af. Nu kun je alleen maar wachten. De stopverf heeft enkele uren nodig om te drogen. Afhankelijk van de huidige temperatuur en luchtvochtigheid is het soms nodig om dit tot een halve dag vol te houden.

De voorwand kun je nu betegelen. Er wordt gewoonlijk gekozen voor keramische tegels, die sterk, goed afgesloten en onderhoudsvriendelijk zijn.

 

Installatie van een toiletpot aan de muur

Verwijder eerst de montagedoppen en plaats vervolgens de afdichting op de aansluitmof en de spoelbocht. Breng een geschikt smeermiddel aan rondom de afdichting en plaats deze op de toiletaansluiting. Kort de wandaansluiting en de spoelbuis dienovereenkomstig in, zodat ze goed op het toilet kunnen worden aangesloten. Gebruik hiervoor een ijzerzaag. Schuur vervolgens de randen met een vijl of schuurpapier.

Vergeet niet om geluidsisolatie te installeren. Hiervoor is een getande snelmontagetape voldoende. Dit is ook te gebruiken bij het gladstrijken van kleine ongelijkheden op de muur. Plaats het toilet op beide draadstangen. Schuif de plastic en metalen ringen erop. Draai eerst de moeren met de hand vast, controleer vervolgens de positie voor de zekerheid met een waterpas en draai deze vervolgens vast met een sleutel.

Volg tenslotte de instructies van de fabrikant op om de spoel- of bedieningsknop te installeren. Bevestig ook de toiletbril. Soms wordt deze met het toilet meegeleverd en soms moet de klant deze apart kopen. Let op – de bedieningsknop moet compatibel zijn met het inbouwreservoir!

 

Montage van een vrijstaand toilet

Jika_H8266170002811dn2.jpg

Installeer de toiletcombinatie allereerst provisorisch. Bevestig een afdichtingsring op de inlaat van de stortbak. Schroef vervolgens de keramische jachtbak vast aan het toilet.

Plaats vervolgens de set dicht tegen de muur. Nu is het noodzakelijk om uit te zoeken, hoe het toilet op de afvoer kan worden aangesloten. Meet de afstand van het toilet tot de afvoer en verkort de afvoerleiding dienovereenkomstig. Gebruik in dit geval een handzaag. Een eventueel hoogteverschil tussen de afvoer en de WC-aansluiting compenseert je met een bochtkoppeling.

Schroef nu het duoblok toilet vast op de vloer. Plaats eerst het toilet op de gewenste plek en markeer de plaatsen voor de gaatjes met een potlood. Zet het toilet opzij en boor de deuvelgaten voorzichtig en op lage snelheid. Dicht de aansluitingen aan de zijkanten van de afvoerleiding af met hennep en afdichtband. Schuif de toiletpot op de montagegaten en bevestig deze aan de afvoer in de muur. Nu kun je gaan schroeven, maar pas op dat je het porselein niet beschadigt. Draai de schroeven aan tot slechts 80-90%.

Sluit tot slot de jachtbak aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor een spoelleiding of toevoerslang. Sluit de flexibele slang aan op de hoekstopkraan. Hennep, een onvervangbare helper voor het afdichten van verbindingen, komt weer om de hoek kijken. We raden je aan om een ​​beetje afdichtingspasta op de draden te druppelen die gelijkmatig zijn gevuld met hennepvezels.

Vervolgens bevestigt je de slang aan de hoekstopkraan en aan de jachtbak.

De laatste stap is de installatie van de spoelinrichting.

 

Gerelateerde producten

3D model
€ 181,60 incl. BTW
Op voorraad > 100 st.
Morgen verzonden
€ 148,00 incl. BTW
Op voorraad 8 st.
Morgen verzonden
€ 175,07 incl. BTW
Op voorraad 47 st.
Morgen verzonden
3D model
€ 181,60 incl. BTW
Op voorraad > 100 st.
Morgen verzonden
€ 322,82 incl. BTW
Op voorraad > 100 st.
Morgen verzonden
€ 80,27 incl. BTW
Op voorraad 11 st.
Morgen verzonden
€ 546,44 incl. BTW
Op voorraad 26 st.
Morgen verzonden
€ 578,32 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 21 werkdagen
€ 601,73 incl. BTW
Op voorraad 44 st.
Morgen verzonden
€ 445,89 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 40 werkdagen
€ 144,99 incl. BTW
Op voorraad 2 st.
Morgen verzonden
€ 529,00 incl. BTW
Op voorraad 14 st.
Morgen verzonden
€ 147,11 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 28 werkdagen
€ 966,79 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 19 werkdagen
naar boven