Ga naar de hoofdinhoud

Wat gaan we vanavond eten? Dit is een vraag die iedereen zich wel eens stelt. Probeer recepten uit de hele wereld, die GROHE samen met een professionele kok heeft voorbereid. Maak kennis met Sauce Atlas.

In het artikel van vandaag introduceren we GROHE's nieuwe bekroonde kookboek met aandacht voor duurzamer en gezonder koken. Hierin staan 50 recepten uit de hele wereld. Wij hebben 4 recepten voorbereid om uit te proberen.

Maak een culinaire reis rond de wereld!

 

Sauce Atlas – een kookboek vol sauzen en dipsauzen

Duurzaamheid is voor GROHE erg belangrijk. Daarom hebben ze hun krachten gebundeld met het auteursduo Mai-Lis Hellénius en Paul Svensson om duurzamere recepten uit alle hoeken van de wereld te creëren.

Het kookboek Sauce Atlas bevat 50 recepten voor de heerlijkste traditionele sauzen uit 50 landen in een modern concept - gezonder, lichter en duurzamer.

Wie zit er achter het kookboek?

  • Mai-Lis Hellénius – professor preventieve cardiologie aan het Karolinska-instituut in Stockholm.
  • Paul Svensson – Zweedse kok die volgens zero-waste principes kookt.
  • GROHE – een gerenommeerde fabrikant van sanitair keramiek, hoogwaardige spoelbakken en keukenkranen.

Sauce Atlas beschikt over de Gourmand World Cookbook Awards 2022. En je kunt dit kookboek als cadeau krijgen bij aankoop van geselecteerde GROHE Blue Home, GROHE Blue Professional en GROHE Red modellen. Bovendien sturen we bij aankoop van deze producten €4 naar everwave, een bedrijf dat plastic in de oceanen elimineert.

Mai-Lis Hellénius                      Paul Svensson

 

Recepten uit de Sauce Atlas

Gräddsås uit Zweden

Iedereen kent de beroemde Zweedse gehaktballen. Ze worden traditioneel geserveerd met gekookte aardappelen, zoete veenbessen, augurken en een milde romige saus die bekend staat als Gräddsås. En deze saus kun je thuis proberen.

recept-gradsass.jpg

Ingrediënten voor 4-6 porties:

  • ½ fijngesneden ui
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 400 ml kalfsbouillon
  • 300 ml room of haverroom
  • 200 ml havermelk
  • 2 eetlepels zwartebessengelei of -jam
  • 1-2 eetlepels sojasaus
  • Zout en witte peper

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een pan op matig vuur. Vermeng het laurierblad, de tijm en de ui. Laat de ui fruiten. Het mag niet bruin worden!
  2. Zodra de ui zacht en helder is, schenk de kalfsbouillon in de pan en kook de uien. Voeg zout en witte peper toe aan de saus.
  3. Laat de room in een tweede pan tot de helft reduceren.
  4. Voeg vervolgens de room en de havermelk toe aan de bouillon. Breng de saus op smaak met zwarte bessengelei en sojasaus. Voeg eventueel zout en witte peper naar smaak toe.

 

Garam masala uit India

Masala is een kruidenmengsel die in alle Indische gerechten wordt gebruikt. Het kan vele vormen en smaken hebben - het kan pittig maar ook zoet zijn; gemaakt van verse of gedroogde specerijen. De populairste is echter Garam masala, die we vandaag gaan bereiden.

recept-garam masala.jpg

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 eetlepel ghee
  • 1 eetlepel garam masala kruiden
  • 80 ml rode of gele linzen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 ml water
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 theelepel zout
  • Schil van 1 limoen
  • Sap van ½ limoen
  • Chili naar smaak (als je een pittige versie wilt)

Bereiding:

  1. Verhit de pan. Laat de knoflook, ui en gember in ghee fruiten tot ze zacht zijn.
  2. Voeg garam masala, linzen, tomatenpuree en water toe. Kook samen tot de linzen zacht zijn.
  3. Giet de kokosmelk erbij. Blijf koken tot de textuur van de saus romig is. 
  4. Breng op smaak met zout, limoenschil en limoensap. Voor een pittige versie voeg eventueel chili naar smaak toe. Als de saus te dik is, verdun het met water. 

 

Ajvar uit Bosnië en Herzegovina

Ajvar is een groentesaus die zeer populair is in de Balkanlanden. Het recept voor ajvar verschilt per regio. Op sommige plaatsen is er pure paprikapasta, op andere plaatsen wordt ajvar gemengd met aubergine. Ook de versie op smaak gebracht met chilipeper is populair. Bereid thuis dit recept vol vitaminen en antioxidanten!

recept-ajvar.jpg

Ingrediënten voor 6-8 porties:

  • 500 ml water
  • 50 ml azijn
  • 4 rode paprika's (zonder zaadjes, in stukjes gesneden)
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel zout
  • 60 ml plantaardige olie
  • 1 geraspte knoflook
  • Laurierblad
  • Zout en zwarte peper

Bereiding:

  1. Breng het water met de azijn aan de kook. Voeg de stukjes rode paprika toe en kook ze enkele minuten tot ze zacht zijn.
  2. Meng de paprika's in een andere pan met honing, zout, olie, knoflook en laurierblaadjes. Bak alles tot de ingrediënten zacht zijn.
  3. Serveer het mengsel zoals het is of mix het tot een gladde saus. Breng op smaak.  

 

Nuoc Cham uit Vietnam

Als je ooit een Vietnamese loempia hebt geproefd, waarschijnlijk heb je die in Nuoc Cham saus gedipt. Deze populaire basissaus van Vietnamese restaurants wordt niet alleen gebruikt om broodjes op smaak te brengen, maar ook voor andere gerechten zoals Bun Bo Nam Bo, Pho Bo soep of heerlijk gegrild vlees Bún Chá. Bereid het ook thuis!

recept-nuoc cham.jpg

Ingrediënten voor 6 porties:

  • 6 eetlepels water
  • 2 eetlepels suiker
  • Schil van ½ limoen
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • ½ fijngehakte rode chilipeper

Bereiding:

Meng alle ingrediënten samen.

Gerelateerde producten

€ 1.805,03 incl. BTW
Op voorraad 4 st.
Verzonden Op dinsdag 2. 4.
€ 1.870,43 incl. BTW
Op voorraad 10 st.
Verzonden Op dinsdag 2. 4.
€ 1.947,77 incl. BTW
Op voorraad 4 st.
Verzonden Op dinsdag 2. 4.
€ 2.065,00 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 14 werkdagen
€ 1.517,26 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 21 werkdagen
€ 1.331,90 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 21 werkdagen
€ 1.402,73 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 180 werkdagen
€ 1.530,63 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 180 werkdagen
€ 1.402,73 incl. BTW
Op voorraad vanaf ca. 180 werkdagen
naar boven